Bakken met je kleuter: 6 superleuke bakrecepten
Deze leuke baksels zijn niet alleen heel lekker en lekker, maar ook makkelijk te maken. Perfect dus om samen met je kleuter te bakken. Bakkers klaar, bakken maar!
Wie gaat bakken met kinderen, moet deze recepten zeker een keertje proberen! Van ‘vieze’ drollenkoekjes tot mummie-knakworsten: met deze baksels is je kleuter in de vakantie weer even zoet. En jij ook!
1. Drollenkoekjes
Deze ‘vieze’ koekjes zijn heel grappig om te zien en smaken superlekker.
Dit heb je nodig:
• 200 g ongezouten roomboter
• 150 g donkere basterdsuiker
• 2 zakjes vanillesuiker (16 g)
• 1 ei
• 360 g bloem
• 40 g cacao
• eetbare oogjes
• poedersuiker (voor het glazuur) of decoratiestift van Dr. Oetker
• Mix de roomboter, basterdsuiker en vanillesuiker tot een gladde massa.
• Voeg het ei, de bloem en cacao toe en kneed het deeg tot alles goed is gemengd.
• Maak van het deeg een bol en verpak dit in vershoudfolie. Leg het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.
• Verwarm de oven voor op 175 graden.
• Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 12 gelijke stukken.
• Kneed elk stuk nog even door en rol daar een lange slang van met een puntig uiteinde.
• De slag rol je op tot een drol en het puntje steekt een beetje omhoog.
• Bak de drollenkoekjes gaar in 15-20 minuten in de oven.
• Laat de koekjes afkoelen en plak daarna een paar plakoogjes op elke drol. Plak ze vast met glazuur (dat maak je heel makkelijk met wat poedersuiker en een paar druppels water) of een decoratiestift van Dr. Oetker.
Bron: LadyLemonade.nl
2. Twix-koekjes
Superlekker en met maar vijf ingrediënten.
Dit heb je nodig:
• 125 g roomboter
• 50 g poedersuiker
• 150 g bloem
• 150 g fudge
• 50 g melkchocolade
• Doe de boter en poedersuiker in een kom en mix alles goed door.
• Voeg de bloem toe en meng opnieuw, tot het helemaal zacht is.
• Maak een bal van het deeg en leg dit 1 uur in de koelkast. Zet een kwartier voor het uur om is de oven aan op 175 graden.
• Haal het deeg uit de koelkast en maak balletjes van 3 centimeter. Leg ze op een bakplaat (beleg die met bakpapier). Druk nu met je vinger een kuiltje in de balletjes. Dit is een perfect klusje voor je kleuter, want kleine vingers komen hierbij goed van pas.
• Bak de balletjes 12 minuten in de oven.
• Laat de koekjes afkoelen en smelt ondertussen de fudge in een kommetje. Vul de koekjes met de fudge.
• Smelt nu de chocolade au bain-marie en verdeel de chocolade over de koekjes. Laat de choco hard worden (leg de koekjes bijvoorbeeld even in de koelkast) en smullen maar!
Bron: Chickslovefood
3. Bananen-choco-pinda-bites
Banaan, chocola én pindakaas: wat een goede combi!
Dit heb je nodig:
• 2 bananen
• pindakaas
• 1 reep pure chocolade
• Snijd de bananen in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Voor elk hapje heb je straks 2 dunne plakjes banaan nodig.
• Smeer wat pindakaas op alle bananenplakjes. Dit kun je met een lepel doen, met je vinger of doe wat pindakaas in een plastic zakje en maak er een spuitzak van door er hoekje vanaf te knippen. Leg twee plakjes banaan op elkaar en herhaal dit.
• Leg de bananenhapjes nu 45 minuten in de vriezer.
• Haal de bananenhapjes uit de vriezer en smelt de chocolade au bain-marie.
• Dip de bites in de chocolade. En leg ze hierna in de koelkast tot de chocolade hard is geworden. Dan kan je kleuter ondertussen de restjes chocolade uit de kom likken.
Bron: Living well mom
4. Mummie-knakworsten
Supersimpel, maar o zo cool!
Dit heb je nodig:
• blik knakworsten
• pakje bladerdeeg
• eetbare oogjes
• poedersuiker (voor het glazuur)
• Verwarm de oven op 200 graden.
• Snijd de plakjes bladerdeeg in dunne reepjes.
• Wikkel de reepjes van 1 plakje bladerdeeg om de knakworst.
• Bak de mummie-knakworsten circa 12-15 minuten af in de oven.
• Laat ze even afkoelen en plak daarna met glazuur (meng hiervoor wat poedersuiker met een paar druppels water) de eetbare oogjes op de knakworsten.
Bron: LadyLemonade.nl
5. Opgerolde Nutella-koekjes
Ook heerlijk voor een ontbijtje op bed!
Dit heb je nodig:
• 1 rol Tante Fanny verse quiche- en taartdeeg (300 g)
• 175 g Nutella
• 1 ei (losgeklopt)
• 50 g hazelnoten, grof gehakt
• Verwarm de oven op 190 graden. Rol het deeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
• Smeer een dunne laag Nutella over het deeg. Snijd het deeg in 16 gelijke punten.
• Rol elke punt op als een croissantje. Leg ze op de bakplaat en bestrijk met ei.
• Bestrooi de koekjes met de hazelnoten en bak ze in 30-40 minuten goudbruin.
• Laat de koekjes even afkoelen op een rooster en happen maar.
Bron: Rutger Bakt voor Tante Fanny
6. M&M koekjes
Hier wordt elke kind vrolijk van!
Dit heb je nodig:
• 100 g ongezouten roomboter
• 100 g lichtbruine basterdsuiker
• 1 ei
• 1 tl vanille-extract
• 200 g bloem
• snufje zout
• 1 tl baking soda
• 100 g M&M’s + extra om te versieren
• Doe de roomboter en suiker in een mengkom en mix alles goed door.
• Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot dit goed is opgenomen.
• Meng in een andere kom de bloem met het zout en de baking soda. Voeg dit toe aan het botermengsel en kneed met een mixer (of je handen) tot een stevig koekdeeg.
• Voeg 100 g M&M’s toe en kneed ze met je handen door het deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast.
• Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
• Haal het deeg uit de koelkast en maak er 12 tot 16 balletjes van. Leg ze op de bakplaat. De koekjes lopen wat uit, dus verdeel de koekjes ruim over de bakplaat en bak ze in twee-drie verschillende rondes.
• Druk op de bovenkant van de koekjes nog wat extra M&M’s. Bak de koekjes gaar in 12-15 minuten in de oven.
• Laat de koekjes even afkoelen op de bakplaat en leg ze daarna op een rooster. En klaar!
Bron: Laura’s Bakery Kinder Bakboek