Recepten

Bakkers klaar? Bakken maar! 8 lekkere én makkelijke recepten

Bakkers klaar? Bakken maar! 8 lekkere én makkelijke recepten

Deze koekjes en baksels zijn niet alleen superlekker, maar ook heel leuk om samen te maken. Dus pak jullie keukenschort erbij, bakmuts op en aan de bak!

1. Superverse scones

Zo al heel lekker, maar nog lekkerder met een flinke lik jam en clotted cream. Willen jullie meer variatie? Voeg dan rozijntjes of stukjes chocolade toe bij het deeg.

Dit heb je nodig:

40 gram ongezouten roomboter • 225 gram zelfrijzend bakmeel • 30 gram fijne kristalsuiker • snuf zout • 110 ml melk • extra melk voor bestrijken


Zo maak je het:

1. Verwarm de oven op 220°C. Snijd de boter in blokjes en doe het samen met het zelfrijzend bakmeel in een kom. Kneed de boter tussen je vingertoppen door het meel. Roer daarna de suiker en het zout erdoorheen.

2. Voeg nu de melk toe en roer alles met een vork of mes door tot je een klonterig mengsel krijgt. Kneed dit met jullie handen tot een soepel en zacht deeg.

3. Rol of druk het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 centimeter. Met een ronde uitsteker van 5 centimeter doorsnede steek je de scones uit, of maak er zelf balletjes van.

4. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk, zo krijgen ze een mooie goudbruine kleur.

5. Bak de scones in 12-15 minuten in de oven gaar.

Bron: Laura’s Bakery

2. Hartjeskoekjes met jam

Hoe schattig zijn deze kleine hartjeskoekjes gevuld met jam. En bovendien zijn ze ook superlekker. Wel proberen om niet alles in één keer op te eten.

Dit heb je nodig:

125 g boter • 70 g suiker • 1/2 tl vanille-extract • 1 ei • 270 g bloem • 1 tl bakpoeder • 1 el melk • snuf zout • jam naar keuze

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 170°C.

2. Pak een handmixer en mix de boter, suiker, vanille en het zout tot één geheel. Voeg het ei toe en mix het geheel nogmaals glad.

3. Zeef de bloem en bakpoeder en voeg toe bij het mengsel. Voeg de melk toe en mix opnieuw tot alles weer glad is.

4. Maak met een lepel balletjes van het deeg. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en druk het koekje zacht aan met een theelepel.

5. Maak met je vingers een hartje in het midden van de koekje. Vul de hartjes met een beetje jam en bak ze 12-15 minuten in de oven.

Bron: Ouders van Nu

3. Glutenvrije appel crumble met amandelmeel

Deze appel crumble is heerlijk zoet, maar bevat geen suiker en wordt gemaakt met amandelmeel. Daarom is dit baksel ook nog eens glutenvrij.

Dit heb je nodig:

1 rode appel • 1 flinke snuf kaneel of speculaaskruiden • kleine hand rozijntjes • 15 gram kokosolie • 25 gram amandelmeel (of kastanjemeel, bij een notenallergie)

Zo maak je het:

1. Breng een kleine laag water aan de kook in een pannetje. Schil de appel en laat je kind ‘m in kleine stukken snijden. Voeg de appel toe aan het kokende water, en kook de stukjes ongeveer 5 minuten. Haal de pan van het vuur, giet de appelstukken af, dep droog en meng met de kaneel en rozijntjes.

2. Verwarm de kokosolie in een koekenpan en voeg het amandelmeel toe. Roer alles goed door, en bak het meel goudbruin in ongeveer 5-10 minuten.

3. Roer de twee delen door elkaar en klaar zijn jullie. Eet de crumble het liefst direct op, want warm is dit baksel het lekkerst.

Bron: Blijsuikervrij.nl

4. Frozen yoghurt schotsen met blauwe bessen

Lekker om te snacken tussendoor of als toetje: deze schotsen van bevroren yoghurt met honing en blauwe bessen. En bovenal: heel leuk om te maken!

Dit heb je nodig:

100 gram geraspte kokos geroosterd • 700 gram volle yoghurt • 50 milliliter honing • 1 theelepel vanille-aroma • munt, 4 takjes • 300 gram blauwe bessen

Zo maak je het:

1. Pak een grote ovenschaal en bestrooi de bodem met 60 gram van de kokos.

2. Breng de yoghurt op smaak met de honing, vanille en munt in een grote kom.

3. Was het fruit onder koud water en dep droog. Prak ¼ deel van het fruit in een kommetje en meng daarna door de yoghurt. Voeg ½ deel fruit door de yoghurt samen met 20 gram kokosrasp. Schep alles in de ovenschaal.

4. Verdeel de rest van het fruit over de yoghurt en bestrooi met de laatste restjes kokos.

5. Zet minstens 4 uur in de vriezer of tot alles stevig bevroren is.

6. Haal de yoghurt uit de vriezer en breek er samen grove stukken van. Snack ze meteen op of bewaar de rest in de vriezer.

Bron: Coop.nl

5. Appelflappen

Appelflappen zijn altijd een goed idee en je zet ze binnen een uur op tafel.

Dit heb je nodig:

4 plakjes bladerdeeg • 2 appels • 1 ei • 1 tl kaneel • 2 el suiker • optioneel: 30 gram amandelschaafsel

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Doe de appelstukjes in een kom en voeg de kaneel en suiker toe.

3. Kluts het ei los in een bakje.

4. Leg een plakje bladerdeeg op een bakplaat en leg hier een lepel appelvulling op. Vouw het plakje diagonaal dicht, zodat er een driehoek ontstaat. Bestrijk de randen en bovenkant met ei en druk de randjes aan met je vingers of een vork. Strooi eventueel het amandelschaafsel over de bovenkant. Herhaal dit met alle plakjes bladerdeeg.

5. Leg de appelflappen op een met bakpapier bekleedde bakplaat.

6. Bak de appelflappen in 20-25 minuten goudbruin in de oven.

6. Duo chocolade-vanille koekjes

Zeg nou zelf: deze koekjes zien er toch uit als een feestje!

Dit heb je nodig:

180 gram ongezouten roomboter • 150 gram witte basterdsuiker • half ei • snuf zout • 1 tl vanille-extract • 2 tl bakpoeder • 280 gram bloem • 1 el cacaopoeder • 40 gram witte chocolade chips • 40 gram melk chocolade druppels • extra chocolade druppels ter decoratie

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven op 180 °C. Doe de boter, suiker, ei, zout en het vanille-extract in een kom en mix tot een romig geheel.

2. Voeg nu het bloem en bakpoeder toe. Kneed dit met jullie handen tot een glad deeg.

3. Halveer het koekdeeg. Aan de ene helft voeg je cacaopoeder toe, kneed dit er goed doorheen en voeg dan de witte chocolade druppels toe die je er ook weer doorheen kneedt.

Bij de andere helft van het deeg voeg je de melkchocolade druppels toe.

4. Mocht het deeg heel plakkerig zijn, dan kunnen jullie het deeg even een uur in de koelkast zetten, anders kun je meteen verder gaan.

5. Voor het maken van één koekje pak je van het vanille- en chocoladedeeg een klein beetje deeg, ongeveer zo groot als een grote knikker. Plak deze bolletjes aan elkaar en rol er voorzichtig één balletje deeg van.

6. Leg alle bolletjes deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets platter. De extra chocolade druppels kunnen jullie nu in het deeg drukken. De witte op de chocoladekant en andersom.

7. Bak de koekjes gaar en goudbruin in 15 minuten in de oven.

Bron: Laura’s Bakery

7. Havermout-koeken

Deze grote havermoutkoekjes zijn lekker en gezond! En je kunt hier ook heel makkelijk mee variëren. Voeg bijvoorbeeld kleine stukjes appel toe of rozijntjes, cranberries en noten.

Dit heb je nodig:

100 gram havermout • 100 gram volle kwark • 2 eieren • 50 gram blanke rozijnen • 50 gram rozijnen • snuf zout • 1 el olijfolie • mespunt vanillepoeder

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

2. Laat de rozijnen alvast 10 minuten wellen in een klein schaaltje met water. Zo worden ze lekker zacht.

3. Doe de havermout met de kwark in een mengkom. Voeg de eieren erbij en een lepel olijfolie, een snuf zout en een mespunt vanillepoeder. Roer alles goed door elkaar.

4. Giet de rozijnen af, dep ze een beetje droog en voeg ze toe aan de mengkom. Schep de rozijntjes door het beslag.

5. Schep met een lepel 6 ‘koekjes’ uit het beslag. Wil je meer koekjes? Dan maak je ze gewoon kleiner. Tip: maak jullie handen eerste even nat, anders worden ze heel plakkerig van het natte deeg. Vorm nu met jullie handen 6 mooie bolletjes.

6. Leg de bollen op het bakpapier en druk ze zacht aan zodat het koekjes worden.

7. Schuif de havermoutkoekjes met rozijnen voor 12-15 minuten in de oven. Laat ze even afkoelen en klaar zijn jullie.

Bron: Mindyourfeed

8. Glutenvrije brownies

Zin in iets lekkers met chocolade? Dan willen jullie deze glutenvrije brownies zeker maken. Lekker smeuïg van binnen en knapperig van buiten.

Dit heb je nodig:

120 g extra pure chocolade (74% of meer) • 100 ml gesmolten kokosolie • 180 ml acaciahoning • 3 eieren (maat M) • 3 el cacao • snuf zout • 60 gram rijstmeel • 75 gram chocolade druppels

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 190°C. Smelt de chocolade op laag vuur samen met de kokosolie.

2. Eenmaal gesmolten haal je de pan van het vuur en voeg je de honing, eieren, cacao, zout en het rijstmeel toe. Spatel alles tot een egaal beslag. Voeg dan de chocolade druppels toe en spatel deze ook door het beslag.

3. Doe het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel alles gelijkmatig over de vorm en strooi eventueel nog wat chocolade druppels over de bovenkant. Extra lekker!

4. Bak de brownies in ongeveer 30-40 minuten gaar.

5. Laat ze even afkoelen en smullen maar.

Bron: Laura’s Bakery

Bobo maakt gebruik van cookies

Met behulp van deze cookies kunnen we informatie verzamelen over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Daarnaast plaatsen derde partijen tracking cookies om je buiten onze website relevante aanbiedingen te tonen. En worden er tracking cookies geplaatst door social-media netwerken en externe partijen. Door op ‘Ok’ te klikken stem je in met het plaatsen van cookies. Wil je niet alle soorten cookies toestaan, klik dan op ‘Cookie instellingen aanpassen’