Wat moet je doen bij welke insectenbeet?
De kans dat je kind een keer wordt gestoken door een mug of wesp is vrij groot. Maar wat als je kind wordt geprikt door een bij of daas? Of een tekenbeet krijgt? Lees hier wat je dan moet doen en hoe je de beet herkent.
Soms ziet je kleuter welk insect hem steekt, maar misschien voelt hij opeens een scherpe pijn zonder het kriebelbeestje te hebben gezien. Of misschien voelt hij helemaal niets en spot je opeens een rode bult op zijn huid. Dit kun je doen om de beet te herkennen en te behandelen.
Muggenbeet
Muggenbeten komen vaak voor en zijn meestal onschuldig. Het bultje ontstaat als reactie op de muggenbeet. De bult is vaak lichtrood en de jeuk ontstaat direct na het steken. Muggenbulten verdwijnen gelukkig vaak best snel, maar de jeuk kan wel vervelend zijn.
Sommige kinderen zijn allergisch voor muggenbeten, maar dit is zeldzaam. De bult kan dan heel groot en rood worden met een witte rand eromheen en je kind kan koorts krijgen. Krijgt je kleuter deze reactie, neem dan meteen contact op met de huisarts.
Dit moet je doen
Smeer op de plek met een speciale muggenzalf zoals Azaron of Nestosyl, of met een crème van calendula of aloë vera. Ook een After Bite-pen kan de jeuk tegengaan. Probeer tegen te gaan dat je kind gaat krabben, want daardoor wordt de jeuk erger en kan de bult ook gaan ontsteken.
Wespensteek
Wespen kunnen steken als ze zich bedreigd voelen, maar kunnen ook prikken als ze agressief zijn doordat ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar voedsel. Bij een steek duwt de wesp zijn angel in de huid waarna hij wat gif achterlaat. De angel blijft meestal niet in de huid achter, en daarom kan een wesp meerdere keren steken. Zo’n steek voelt je kleuter meteen en kan flink pijn doen. Daarna merk je dat de plek gaat zwellen en rood wordt.
Dit moet je doen
Is de angel toch blijven zitten? Verwijder die dan door met je nagels zacht over je kinds huid te schrapen. Trek hem er niet uit zoals je een splinter zou uittrekken, want dan kun je het gifzakje dat aan de angel zit verder leegknijpen en komt er extra gif in de huid terecht. Zuig het gif eventueel uit met een uitzuigpompje of je mond. Leg een koude washand, zak diepvriesgroente ingewikkeld in een handdoek of natte doek tegen de gezwollen plek om de beet een paar minuten te koelen. Een After Bite-pen kan helpen de pijn te verzachten, ook zijn er bij de drogist of apotheek speciale middeltjes tegen wespensteken.
Let op! Word je kind in de mond, tong, nek of keel geprikt door een wesp of bij? Bel dan altijd direct de huisartsenpost of 112. Ook als je kind niet allergisch is, door de zwelling kan je kind last krijgen van ademhalingsproblemen en dat kan in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn. Laat je kind op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.
Bijensteek
Bijen steken minder snel dan wespen en alleen als hij zich bedreigd voelt. De angel blijft in de huid achter – waarna de bij sterft – en de beet voelt stekend, pijnlijk en branderig aan. De huid van je kind reageert meteen door dik en rood te worden, al ontstaat er soms eerst een witte bult die later rood verkleurt.
Dit moet je doen
Verwijder eerst de angel door deze met je nagel zachtjes weg te krabben, zuig eventueel het gif uit en koel de plek van de steek een paar minuten met een koude washand, natte doek of zak diepvriesgroente ingewikkeld in een theedoek. Een After Bite-pen kan de pijn verminderen, en er zijn ook middeltjes zoals Prrrikweg bij de drogist of apotheek te halen tegen bijensteken.
Dazenbeet
Een daas is een steekvlieg, ook wel paardenvlieg, genoemd en is grijsbruin van kleur met vlekkerige vleugels. Een beet van een daas kan gemeen pijn doen. De huid zwelt wat op en wordt rood, maar dat is maar even het geval. Ook zie je een klein sneetje omdat de daas de huid opensnijdt. Dazen kunnen bacteriële infecties overbrengen tijdens een prik, dus het is belangrijk om de huid van je kind daarna in de gaten te houden om te zien of er geen gele korstjes ontstaan.
Dit moet je doen
Maak de plek van de beet goed schoon met water en ontsmet de plek, zodat de kans op het overbrengen van bacteriën flink wordt verkleind. Koel de plek daarna met een natte doek of washand. Probeer je kleuter niet aan de plek te laten krabben. Tegen de jeuk kun je een antiprikmiddeltje smeren, maar kijk uit dat je het niet in de wond smeert.
Tekenbeet
Teken zijn bruinzwart beestjes die slechts enkele millimeters groot zijn. De beet van een teek doet geen pijn, maar je ziet wel opeens een rode plek en soms zit de teek nog in de huid. Dan zie je een bruin, grijzig bolletje dat zo groot kan worden als een erwt. Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Dit gebeurt overigens lang niet altijd, maar één op de vijf teken draagt de bacterie met zich mee.
Dit moet je doen
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit doe je door de teek eruit te trekken, het liefst met een tekentang. Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er in één keer recht uit. Je moet de teek nooit draaien, schrapen of knijpen. Hij kan dan de inhoud van zijn maaginhoud lozen inclusief bacteriën. Zodra je de teek hebt verwijderd, kun je de beet ontsmetten met alcohol. Houd de plek daarna goed in de gaten, zeker als je een rode plek ziet. Als de plek groter wordt, er een kring ontstaat of de roodheid niet wegtrekt, ga dan naar de huisarts. Ga ook langs de dokter als je kleuter griep of spierpijn krijgt in de dagen en weken na de beet.